Καραγεώργος Γεώργιος
Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

τηλ: 210 6047711
email: info@gkarageorgos.gr

Menu

Tεστ Παπανικολάου

Στο test Pap ο ιατρός λαμβάνει κύτταρα από τον τράχηλο της μήτρας, τα τοποθετεί πάνω σε μία αντικειμενοφόρο πλάκα και στη συνέχεια εξετάζει το υλικό στο μικροσκόπιο. Η λήψη του κυτταρικού υλικού γίνεται με έναν βαμβακοφόρο στυλεό ή με ένα βουρτσάκι, το οποίο εφάπτεται επάνω στην επιφάνεια του τραχήλου. Η εν λόγω διαδικασία διενεργείται με τη γυναίκα ξαπλωμένη στο γυναικολογικό κρεβάτι.Το τεστ Παπανικολάου χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση παρουσίας/απουσίας προκαρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας. Ο Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) είναι το κυριότερο αίτιο για την ανάπτυξη προκαρκινικών αλλοιώσεων, που δύναται να οδηγήσουν στην ανάπτυξη διηθητικού καρκινώματος.

Τεστ Παπανικολάου (Τεστ ΠΑΠ) – Διαδικασία λήψης

Η λήψη από τον εξωτράχηλο πρέπει να γίνεται με σπάτουλα και από τον ενδοτράχηλο με ειδικό βουρτσάκι. Αμέσως μετά τη λήψη του επιχρίσματος ακολουθεί η μονιμοποίησή του. Οποιαδήποτε καθυστέρηση έχει ως αποτέλεσμα την αποξήρανση των κυττάρων, η οποία δυσκολεύει την αξιολόγηση του τεστ. Η μονιμοποίηση γίνεται σε οινόπνευμα 95% ή με τη χρήση μονιμοποιητικού σπρέι.Η λήψη θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μετά την πάροδο 6 εβδομάδων από προηγούμενη λήψη βιοψίας από τον τράχηλο, λόγω της παρουσίας φλεγμονωδών και αντιδραστικών μεταβολών στα κύτταρα. Αποφεύγεται η λήψη κατά την διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ή μιας τραχηλίτιδας, διότι η αξιολόγηση καθίσταται αδύνατη εξαιτίας της παρουσίας ερυθροκυττάρων ή φλεγμονωδών κυττάρων αντίστοιχα.Τέλος κάθε ασθενής με υποψία ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας στο Τεστ Παπ πρέπει να εξετάζεται κολποσκοπικώς.

"Κάθε γυναίκα μεγαλύτερη των 18 ετών που είναι σεξουαλικώς ενεργή πρέπει να υποβάλλεται σε γυναικολογική εξέταση και λήψη τεστ Παπ τουλάχιστον μια φορά ανά έτος."

Thin-Prep(Κυτταρολόγια Υγρής Φάσης)

Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια και έχει ως εξής: τα κύτταρα συλλέγονται από τον τράχηλο με ένα ειδικό βουρτσάκι (συσκευή cervex). Συλλέγονται, συγχρόνως, κύτταρα από το εξωτερικό μέρος του τραχήλου και τον ενδοτραχηλικό σωλήνα. Όλο το υλικό αποστέλλεται στο εργαστήριο. Γίνεται επεξεργασία με ειδικό μηχάνημα και απομονώνονται τα κύτταρα από το υγρό και τις άλλες προσμίξεις. Μετά, πάλι με τη βοήθεια μηχανήματος, τα κύτταρα στρώνονται πάνω σε πλακίδιο σε μονή στιβάδα (αποφεύγεται έτσι η αλληλοεπικάλυψη των κυττάρων) και κατόπιν εξετάζονται. Η τεχνική αυτή, επειδή μεσολαβεί μια φάση διατήρησης των κυττάρων σε υγρό, λέγεται διεθνώς LBC (Liquid Based Cytology). Στην Ελλάδα έχει επικρατήσει ο όρος Κυτταρολογία Υγρής Φάσης. Η ονομασία Thin Prep αφορά εμπορική ονομασία (προϊόν συγκεκριμένης εταιρείας).

Συνεργασίες