Καραγεώργος Γεώργιος
Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

τηλ: 210 6047711
email: info@gkarageorgos.gr

Menu

Μαστογραφία και Καρκίνος του Μαστού

Η σημαντικότερη μείωση στη θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού είναι ένα επίτευγμα της ιατρικής επιστήμης και οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην έγκαιρη διάγνωση μέσω της μαστογραφίας.

Μαστογραφία αποκαλείται η ακτινογραφία των μαστών η οποία μπορεί να είναι προληπτική η διαγνωστική. Η προληπτική μαστογραφία γίνεται σε γυναίκες που δεν έχουν συμπτώματα της νόσου,Είναι η εξέταση εκλογής για την ανίχνευση και διερεύνηση των αποτιτανώσεων όταν δεν συνοδεύονται από κλινικά ευρήματα , όπου σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ενδεικτικά σημεία κακοήθειας.

Όταν υπάρχει κλινικό εύρημα ή σύμπτωμα, τότε η μαστογραφία που γίνεται ονομάζεται διαγνωστική. Εκτός από την παρουσία ψηλαφητής διόγκωσης, συμπτώματα που σχετίζονται με πιθανή κακοήθεια είναι η πάχυνση του δέρματος , η εισολκή της θηλής , η ερυθρότητα ή ο πόνος.

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού μέσω της προληπτικής μαστογραφίας σημαίνει ότι η αντιμετώπιση και η θεραπεία μπορούν να αρχίσουν σε πρώιμο στάδιο , πριν συμβεί διασπορά της νόσου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η προληπτική μαστογραφία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των θανάτων από καρκίνο του μαστού σε γυναίκες μεγαλύτερες των 40 ετών.

Συνεργασίες