Καραγεώργος Γεώργιος
Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

τηλ: 210 6047711
email: info@gkarageorgos.gr

Menu

Αδενομύωση: Η "άγνωστη" πάθηση με τα πολλά προβλήματα

Η αδενομύωση εμφανίζεται όταν τμήμα του ενδομήτριου ιστού που φυσιολογικά καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας διεισδύει και μεγαλώνει μέσα στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας. Αυτό συμβαίνει πιο συχνά μετά την μέση αναπαραγωγική ηλικία (μετά τα 30-35 έτη) ιδίως εάν έχει προηγηθεί κάποιος τοκετός.

Η μήτρα μπορεί να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί σε μέγεθος.

Η αιτία της αδενομύωσης παραμένει βασικά άγνωστη. Υπάρχουν βέβαια αρκετές θεωρείες. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η αδενομύωση προκαλείται από την άπ΄ευθείας διείσδυση των κυττάρων του ενδομητρίου από την επιφάνεια της μήτρας στο μυομήτριο.

Μια άλλη θεωρεία προτείνει μια συσχέτιση της παθήσεως με τον τοκετό.Μια φλεγμονή του ενδομητρίου κατά τη διάρκεια της περιόδου μετά τον τοκετό μπορεί να προκαλέσει ένα έλλειμμα στο διαχωριστικό όριο των κυττάρων που καλύπτουν το μήτρα.Τέλος μια πρόσφατη θεωρία προτείνει ότι τα αρχέγονα βλαστικά κύτταρα μπορεί να εισχωρήσουν στο μυομήτριο προκαλώντας αδενομύωση.

Η αδενομύωση εξαρτάται από την παρουσία οιστρογόνων στο σώμα μιας γυναίκας.Όταν η παραγωγή των οιστρογόνων μειώνεται κατά την εμμηνόπαυση η αδενομύωση υποχωρεί. Μερικές φορές η πάθηση είναι σιωπηλή και δεν προκαλεί συμπτώματα.

Σε αρκετές περιπτώσεις πάντως, η αδενομύωση μπορεί να προκαλέσει:

  1. Βαριά ή παρατεταμένη έμμηνο ρύση.
  2. Σοβαρές κράμπες και πυελικό πόνο κατά την έμμηνο ρύση (δυσμηνόρροια).
  3. Πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.
  4. Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων.

Αν και δεν είναι επιβλαβή τα συμπτώματα αυτά, ο πόνος και η υπερβολική αιμορραγία που συνδέονται με την αδενομύωση μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στον τρόπο ζωής της ασθενούς.

Η διάγνωση μπορεί να γίνει με:

  1. Μια γυναικολογική εξέταση που αποκαλύπτει μια διογκωμένη μήτρα.
  2. Υπερηχογραφική απεικόνιση της μήτρας.
  3. Μαγνητική τομογραφία (MRI) της μήτρας.

Οι θεραπευτικές επιλογές για αδενομύωση περιλαμβάνουν:

  • Αντι-φλεγμονώδη φάρμακα για τον έλεγχο του πόνου.  Με την έναρξη ενός αντιφλεγμονώδους φαρμάκου 2-3 ημέρες πριν από ημερομηνία που περιμένετε την περίοδό σας και συνεχίζοντας να το παίρνετε και κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, μπορεί να μειωθεί και η υπερβολική ροή του αίματος.
  • Ορμονικά φάρμακα. Ελέγχοντας τον εμμηνορροϊκό κύκλο σας μέσω αντισυλληπτικών χαπιών ή μέσω των ορμονών που καταστέλλουν την εμφάνιση της περιόδου μπορεί να μειωθεί και να αντιμετωπισθεί η βαριά αιμορραγία και ο πόνος που συνδέεται με αδενομύωση.
  • Υστερεκτομή. Εάν ο πόνος είναι πολύ σοβαρός οι διάφορες θεραπείες έχουν αποτύχει και η ηλικία της αναμενόμενης εμμηνόπαυσης είναι αρκετά χρόνια μακριά, ο γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσει τη μήτρα (υστερεκτομή). Αφαίρεση των ωοθηκών δεν είναι αναγκαία για τον έλεγχο της αδενομύωσης.

Συνεργασίες