Καραγεώργος Γεώργιος
Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

τηλ: 210 6047711
email: info@gkarageorgos.gr

Menu

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα εμβόλια για τους HPV (καρκίνο του τραχήλου της μήτρας)

Σε τι χρησιμεύει το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;


Πρόκειται για ένα εμβόλιο που προφυλάσσει από την ανάπτυξη προκαρκινικών αλλοιώσεων και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου και του κόλπου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι προστατεύει και από καρκίνους άλλων οργάνων στην ανάπτυξη των οποίων εμπλέκονται HPV ιοί, όπως ο καρκίνος του πρωκτού, του στοματοφάρυγγα κ.α.

Πότε θα πρέπει να εμβολιαστώ;

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, το εμβόλιο συστήνεται σε κορίτσια και γυναίκες ηλικίας 12 έως 26 ετών. 
Ο εμβολιασμός θα πρέπει ιδανικά να γίνετε πριν από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών, ώστε να μην υπάρχει έκθεση στον ιό πριν τον εμβολιασμό και με τον τρόπο αυτό να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή προστασία. Έτσι, ο εμβολιασμός είναι προτιμότερο να γίνετε στην αρχή της εφηβείας μεταξύ 12 και 15 ετών. Επιπλέον στις ηλικίες αυτές η ανταπόκριση του οργανισμού στα εμβόλια είναι καλύτερη.
Γυναίκες μεγαλύτερες των 26 ετών μπορούν να εμβολιαστούν, εφόσον το επιθυμούν, αλλά στην περίπτωση αυτή το κόστος του εμβολιασμού δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ποια εμβόλια κυκλοφορoύν στη χώρα μας;


Στην Ελλάδα κυκλοφορούν 2 εγκεκριμένα εμβόλια (Cervarxi, Gardasil), που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ποιoυς τύπους HPV καλύπουν τα εμβόλια;


Παρέχουν προστασία έναντι των δύο πιο επικίνδυνων τύπων για ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (ογκογόνων ή υψηλού κινδύνου) των 16 και 18 . Οι τύποι αυτοί ευθύνονται για το 70% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Επιπλέον, το εμβόλιο Gardasil παρέχει προστασία και εναντίον των τύπων 6 και 11, που ευθύνονται για το 90% των κονδυλωμάτων. Φαίνεται επίσης ότι παρέχεται προστασία και έναντι ορισμένων άλλων τύπων HPV, λόγω της μοριακής τους συγγένειάς με τους τύπους 16 και 18. Αυτό σημαίνει ότι η προστασία που παρέχει ο εμβολιασμός τελικά αναμένεται να ξεπεράσει το 70% και να φθάσει μέχρι και 80%.

Πως γίνετε το εμβόλιο;

Το εμβόλιο γίνετε ενδομυϊκά, στην περιοχή του δελτοειδή μυ (βραχίονας) σε 3 δόσεις που χορηγούνται σε διάστημα 6 μηνών.

Μετά τον εμβολιασμό θα πρέπει να συνεχίσω να κάνω και τεστ Παπανικολάου;


Ο εμβολιασμός δεν υποκαθιστά τον τακτικό έλεγχο ρουτίνας του τραχήλου της μήτρας. 
Το εμβόλιο προφυλάσσει από ορισμένους τύπους HPV, που ευθύνονται για την ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, όχι όμως από όλους. 
Επιπλέον δεν παρέχει προστασία σε προϋπάρχουσες λοιμώξεις. Αν η γυναίκα είχε σεξουαλικές επαφές πριν από τον εμβολιασμό, ενδεχομένως να έχει ήδη μολυνθεί από κάποιο τύπο HPV, οπότε το εμβόλιο δεν προσφέρει επαρκή προστασία για το συγκεκριμένο τύπο του ιού.
Συνεπώς κάθε γυναίκα που έχει εμβολιαστεί, αν και έχει σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσει προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, θα πρέπει να συνεχίσει τον ετήσιο έλεγχο με τεστ Παπανικολάου.

Μπορώ να εμβολιαστώ αν έχω ήδη σεξουαλικές επαφές;

Η έναρξη των σεξουαλικών επαφών δεν αποτελεί αντένδειξη για τον εμβολιασμό. Θα πρέπει όμως να τονισθεί ότι η προστασία που παρέχεται από τον εμβολιασμό, στις περιπτώσεις αυτές ενδέχεται να είναι μειωμένη, επειδή η γυναίκα μπορεί να έχει έρθει ήδη σε επαφή με κάποιο από τα στελέχη του ιού. 
Στις περιπτώσεις που η γυναίκα έχει ήδη προσβληθεί από κάποιον από τους τύπους του ιού που περιέχονται στο εμβόλιο, ο εμβολιασμός θα της προσφέρει προστασία μόνο για τους υπόλοιπους τύπους. Δηλαδή είναι δυνατό να εμφανίσει μετά τον εμβολιασμό εκδηλώσεις HPV λοίμωξης (κονδυλώματα ή δυσπλασία του τραχήλου) που οφείλονται στον τύπο του ιού από τον οποίο είχε μολυνθεί πριν από τον εμβολιασμό της.

Μπορώ να εμβολιαστώ αν έχω ήδη λοίμωξη από HPV;


Η προϋπάρχουσα λοίμωξη από HPV, δεν αποτελεί αντένδειξη για τον εμβολιασμό. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι στην περίπτωση αυτή ο εμβολιασμός δεν παρέχει προστασία από τον τύπο του ιού από τον οποίο έχετε ήδη προσβληθεί (το εμβόλιο είναι για την πρόληψη και όχι για τη θεραπεία), αλλά μόνο για τους υπότυπους από τους οποίους δεν έχετε μολυνθεί.

Μπορώ να κάνω το εμβόλιο ενώ είμαι έγκυος ή θηλάζω;


Δε συνίσταται ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της κύησης. Αν μεταξύ των δόσεων προκύψει εγκυμοσύνη, η επόμενη δόση θα πρέπει να αναβληθεί για μετά τον τοκετό.
Η τυχόν χορήγηση του εμβολίου στη διάρκεια της κύησης, δεν αποτελεί αίτιο διακοπής της.
Το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Έχω ήδη εμβολιαστεί, χρειάζεται να κάνω επαναληπτική δόση;


Από τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται ότι μετά από την ολοκλήρωση των 3 δόσεων του εμβολίου δεν απαιτείται επαναληπτική δόση του εμβολίου.

Μπορεί το εμβόλιο να προκαλέσει μόλυνση από HPV;


Το εμβόλιο έναντι του HPV περιέχει μόνο πρωτεΐνες της κάψας του ιού και όχι γενετικό υλικό (DNA). Κατά συνέπεια δεν μπορεί να προκαλέσει νόσο (ούτε σε ήπια μορφή, όπως συμβαίνει με άλλα εμβόλια που περιέχουν εξασθενημένα στελέχη μικροβίων ή ιών).

Ποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να έχει ο εμβολιασμός;


Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι κεφαλαλγία, μυαλγίες, αίσθημα κόπωσης και αντιδράσεις στη θέση της ένεσης (ερυθρότητα, πόνος και οίδημα στην περιοχή της ένεσης). Λιγότερο συχνά μπορεί να παρατηρηθεί πυρετός, κνησμός ή δημιουργία μώλωπα στην περιοχή της ένεσης. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να σχετίζονται με το εμβόλιο είναι εξαιρετικά σπάνιες και περιλαμβάνουν, βρογχόσπασμο, κνίδωση, ναυτία ή εμετό, λεμφαδενοπάθεια, αλλεργικές αντιδράσεις, κεφαλαλγία, ζάλη και λιποθυμικό επεισόδιο.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα η χορήγηση του εμβολίου δε σχετίζεται με την εμφάνιση συστηματικών νοσημάτων.

Συνεργασίες